fredag 25. januar 2013

Microsoft nyskapende forskningsinstitusjon?

Nei det er vel ikke akkurat det man har forbunnet Microsoft med i det siste. Men de er tross mye fokus på Google og Apple en gigant i industrien. I 2011 brukte de knappe 10 milliarder USD på forskning. Så noe spennende må de da drive med?

Nå er jeg i siget og leser mer om Microsoft forskningsprosjekter - har jo akkurat skrevet om to andre prosjekter; strømsparing av GPS og Streetslide. I tillegg har jeg funnet en del andre artige prosjekter.


OmniTouch
Vi er etter hvert blitt vant til berøringsskjermer. Men med OmniTouch slipper man å ha med seg en telefon eller et brett eller en skjerm. Dog må man ha med seg en liten dings med projektor og sensorer, som sitter som en papegøye på skulderen! «Skjermen» projeseres på en hvilket som helst flate, og bildet blir korrigert for flatens helning og krumning basert på en 3D-skanner. Projektoren som vises på youtube-filmen under, viser noen brukstilfeller, og her er det lett å la seg rive med og la fantasien blomstre i hvordan dette kan brukes. De viser også hvordan man kan bruke et kart på hvilken som helts notatbok.

IllumiRoom 
IllumiRoom er en prototype fra Microsoft Research som projiserer et bilde på området ved siden av TV-skjermen. Dette forsterker og forstørrer visualisering for å forbedre den tradisjonelle underholdningsopplevelse i stua. Her blir altså hele veggen rundt TV-skjermen også en del av bildet. I videoen vises prototypen, og i følge Microsoft er videoen tatt opp live slik det fungerte i stua på labben, og det er ikke et resultat av spesialeffekter og annen etterbehandling.

I et annet prosjekt har Microsoft laget en prototype av en brillefri 3D skjerm som viser ulike stereoskopiske bilder til hvert av øynene. Skjermen som blir kalt «Window» kan også vise forskjellige bilder til forskjellige brukere. I utgangspunktet kan du se på en film, mens kjæresten din kan se på en helt annen film, men på samme skjerm. Her kan man også tenke seg samme film med forskjellige utvalg av sener  Og skjermen følger selvfølgelig brukerens hodebevegelser.

Foveated Rendering
IllumiRoom, som beskrevet over, gjør hele rom om til projiserende fater som det skal beregnes bilder for. Denne økningen av oppløsning krever en mangedobbelt kapasitet i grafisk prosessering. Dette kravet til dataprosessering er ikke tilgjengelig til fornuftig pris for alminnelige forbrukere. Derfor har Microsoft et annet forskningsprosjekt der man med eye-tracing bare viser høyoppløselige bilder der hvor brukeren fokuserer. Resultatet oppleves for brukeren som video med høy oppløsning, men metoden reduserer antall piksler utenfor fokus med en faktor på 10-15.
Denne teknologien vil, dersom den kommer til forbrukere, ha stor betydning. Kostnad i forhold til oppløsning vil bli mer fordelaktig, noe som er viktig spillkonsollmarkedet. Høyoppløselige skjermer ville også bli mer praktiske. Og virtuell virkelighet ville være mye, mye enklere for en PC å håndtere.
http://research.microsoft.com/apps/pubs/default.aspx?id=176610

Cloud computing
Den forskningsdivisjonen som har de største midlene, er de som jobber med å avlaste alle maskiner koblet til internett med både funksjonalitet, prosessorkraft, og lagring, også kalt sky-tjenester. I Office 2013 ser man allerede at både dokumenfiler i SkyDrive og innstillinger automatisk deles mellom de maskinene som en person bruker. Dette synkroniseres slik at data du trenger også er tilgjengelig i offline-modus. Dette konseptet jobbes det også med fra Microsofts side for at Xbox skal vinne flere slag i spillkonsoll-krigen.

Etter en runde på nettet ser oppdager man at Microsoft har mer innovasjonskraft enn det man først tror. Det er klart selskapet blir truet og har store utfordringer. Samtidig har de ikke puttet hodet i sanden. Redmond bruker kanskje mer på FoU enn Google og Apple tilsammen. Noe å tenke på neste gang noen forteller deg at Microsoft ikke har en fremtid.

Kilder:
http://www.chrisharrison.net/index.php/Research/OmniTouch
http://research.microsoft.com/en-us/projects/illumiroom/
http://www.youtube.com/user/microsoftresearch

1 kommentar:

  1. Her er en oppdatert artikkel om forskningsprosjektene til Microsoft: http://research.microsoft.com/en-us/events/2014-silicon-valley-techfair/projects.aspx

    SvarSlett