tirsdag 6. august 2013

Vet du hvor du er om 64 dager og 4 timer?

Vil du vite hvor mye kø det er til flyplassen om tre uker? Eller hvor din ex vil være på en fredag kveld neste måned, slik at du kan unngå ham? Eller når vil jeg neste gang gå ut for å ta en øl, og hvor blir det?

Et nytt stykke programvare kan forutse din stedsinformasjon år inn i fremtiden - selv om du ikke vet hvor du vil. Dette er resultatet etter at forskere fra Google og Microsoft har brukt statistiske undersøkelser på personlige GPS-data. «Far Out» er et program som bruker GPS-sporet til personer til å lære de typiske bevegelsesmønstere, for deretter å kunne fremskriver din sannsynlige fremtidige plassering. Programmet skal kunne ta hensyn til at du skifter jobb eller hjemstedsadresse. Det sies lite om presisjonen på prediksjonen.

Forskerne konkluderer i rapporten med at
Med fokus på en person om gangen, kan vi gi bedre påminnelser, søkeresultater og annonser ved å vurdere alle stedene personen er sannsynlig å være nær i fremtiden (for eksempel "Trenger du en hårklipp? Om fire dager, vil du være innen 100 meter fra en frisør, som akkurat da vil ha et spesialtilbud til deg på enkel klipp til kr 200,- ")

Skjermbilde fra visualiseringsverktøyet som viser mobilitetsmønstre for en personene i undersøkelsen. De fargede trekantede celler representerer en sannsynlighetsfordeling av personens plassering gitt en time av en dag og dag type.

http://www.fastcompany.com/3014307/leadership-now/do-you-know-where-youll-be-285-days-from-now-at-2-pm-these-data-masters-do

http://research.microsoft.com/en-us/um/people/jckrumm/Publications%202012/Sadilek-Krumm_Far-Out_AAAI-2012.pdf

3 kommentarer:

 1. Håper de kaller prosjektet sitt for "Skjebnen". Høres skummelt ut!Kult selvfølgelig, men her kommer det vel en del (for å underdrive) personvern-dilemmaer?

  SvarSlett
 2. Ser at den ene av artikkelforfatterne har fått jobb i Google. Algoritmene og datagrunnlaget for 'Google Now' er lite dokumentert, men her dukker det jo opp informasjon som er tilpasset den enkeltes antatte fremtidige behov.
  Vil tro at Google ser for seg at dette skal brukes ifm oppføringer på dette og andre søk.
  Så lenge man bruker applikasjoner i Googles økosystem, vet man aldri nøyaktig til hva sporene du legger fra deg blir brukt til.

  SvarSlett
 3. Det er også skremmende. Litt relevant sak i dag: Venstre bruker googlemail. Hva vet Google om Venstre nå? http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Kritiserer-e-post-sikkerheten-i-Hoyre-og-Venstre-7271725.html#.UgILmZL0FUT

  SvarSlett