tirsdag 11. oktober 2011

Død over rastertiles


Forhåndsgenererte kartbilder (tiles) som brukes av Google, Microsoft og alle andre Web-GIS leverandører, har vært den dominerende kartløsningen på web i mange år. Forhåndsgenererte kartbilder var en smart og svært vellykket løsning da (ca. 2004), men vi ser nå at datidens begrensninger er i ferd med å endres. Er det tid for en forandring i tilnærmingen?

Vi i Norkart brukte for en god stund tilbake vektordata i vår web-løsning. Til det brukte vi SVG. Vi oppdaget etter hvert at nettlesere hadde dårlig støtte for vektorgrafikk. Datidens javascriptmotorer i nettlesere var også i forhold til i dag umodne. Det var derfor en svært god ide når vi bandt oss til faste tegneregler, faste rekursive ruter, i faste målestokker. Dette utgjorde tiles, som sammen med caching ga utrolig respons. Dette gikk, og går, lynraskt.

Fra et brukerperspektiv er slike forhåndsgenererte tiles bare bilder - kartbilder. De mangler interaktiviteten som er mulig med vektordata. Faktum er at rastertiles er betydelig større enn sine tilsvarende vektordata. Det betyr en god del når vi vet at andelen av mobil nettrafikk er i ferd med å eksplodere.

Vektordata er bedre tilpasset mobil-plattformen. Dynamisk seleksjon og styling uten kommunikasjon med server er mulig. Det gjør det mulig med interaktivitet ved mouse-over, og visse muligheter for at klienten selv kan bestemme kartografi. I praksis vil en heller ikke være så avhengig av de faste målestokkene som quad-hierarkiet definerer. I tillegg kan vektordata være en brøkdel i størrelse sammenlignet med et tilsvarende raster. Så hvorfor fortsetter vi med raster?

Nei – det blir neppe en død over rastertiles. Dette er godt til masse. Men med nye muligheter, spesielt med html5, nye gode ideer, og økt ønske om interaktivitet, tror jeg rastertiles vil bli supplert med vektordata om ikke lang tid!

3 kommentarer:

 1. HTML5 blir morro! (http://www.giscloud.com/app) Problemet er dog at de brukere og organisasjoner der ute benytter iExplorer...

  SvarSlett
 2. Jeg ser ikke noen grunn til at dette ikke kunne vært testet på dagens html-versjon. IE9 støtter canvas, det gjør også chrome, firefox og safari. Dessuten vil jo dette også kunne brukes med andre presentasjonsteknologier, både i vanlige applikasjoner, silverlight og flash..

  SvarSlett
 3. Dette er fremtiden! Jeg er overbevist. Polymaps var tidlig ute, Giscloud som anonym over peker til er et annet case.

  En smart løsning med vectortiling og generalisering ifm målestokk må nok på plass for å få dette til å fungere godt, men det er man jo allerede i gang med.

  Problemet er jo at det finnes endel nettlesere der ute som ikke støtter dette enda, men jeg mener at det ikke kan hindre utviklingen. Skulle alt man gjorde på Web vært begrenset av de eldste browserene hadde man ikke kommet seg fremover.

  I tillegg har man jo det "problemet" at WMS og WMS-C er etablerte standarder og bakes inn i stadig flere tilfeller. Jeg tror heller ikke rastertiles vil dø på mange, mange år, men jeg tror at vektordata kommer til å komme for fullt i løpet av 2012, se bare hva Google har gjort med Google Maps på Andriod (igjen min kjepphest: Google er innovasjonsdrivende på webkart, why, oh, why?)

  SvarSlett