onsdag 29. februar 2012

Science fiction er på vei!


Det skrives flere steder nå om at Google jobber med heads up display (HUD) i briller, og at dette skal komme for salg allerede ved utgangen av året.

HUD er en gjennomsiktig skjerm som presenterer data uten at brukerne må se bort fra sine vanlige synspunkter. Dette er kjent teknologi bla brukt i kampfly, men også kommet i enkelte personbiler. Mange oppfatter også dette som "Augmented Reality"

Brillefint!
Ryktene sier at brillene ligner på Oakley Thumps. Brillene skal visstnok være Android-basert, ha en 3G eller 4G datatilkobling og en rekke sensorer, inkludert bevegelse, GPS og forover rettet kamera. En liten skjerm som skal sitte på innsiden av det ene brilleglasset, bare noen ytterst få cm fra øyet, skal kunne gi informasjon til brukeren. Det kule er at en skal kunne navigere/rulle/klikke ved  å vippe på hode. Høres kanskje vanskelig ut, men visstnok skal man lære dette fort, og det blir helt naturlig. Det skal ikke være noen fare for at man blir oppfattet som en høne som er ute og går, altså med mye hoderisting, men bevegelsene skal være så små at andre folk vanskelig vil merke det. Det innebygde kameraet vil kunne overvåke verden i sann tid, og presentere informasjon om steder, omkringliggende bygninger og venner som kan være i nærheten. Man vet ikke noe om prisen på brillene, men det antas at den skal kunne sammenlignes med smarttelefoner.

Om denne enheten vil basere seg på Android bør det ligge godt til rette for at det vil bli et funksjonsrikt API som gjør det mulig for andre programmerere utenfor Google å la kreativiteten løpe, for å bruke teknologien til ulike typer oppgaver.

Brillene vil sende data til Googles servere i "skyen" og deretter bruke data som Google-Latitude til å dele posisjonen, Google-Goggles til å søke bilder og finne ut hva som blir sett på, og Google-Maps for å vise andre ting i nærheten. I fare for å bli negativ, er jeg litt i tvil om hva datatilsynet vil si om denne teknologien. Er dette lovlig?

For en tekno-nerd appellerer dette utvilsomt. Spørsmålet er om det appellerer like mye til massemarkedet. Det vil jeg tro Google også er spente på. Men sett at det blir en suksess, og at bruken blir lovlig, og at folk synes det er fint og "crowd-source" for Google. Hva får vi da? Jo en vanvittig mengde terrestriske bilder med absoluttorientering. Det vil i så fall supplere Google-Streetview i stor grad. Dersom det også lar seg matche på samme måte som C3-technologies gjør med sine skråbilder, vil vi få en fascinerende detaljert overflatemodell!

Uansett – dette tyder på at vi kan komme et steg nærmere teknologien i si-fi filmen the Terminator:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar