torsdag 12. mars 2015

Mapbox revolusjonerer GIS

For et par uker siden besøkte jeg noen selskaper som virkelig har fått til mye innen Geomatikk. En av dem var med Mapbox, Dette er et selskap med skarpe og kreative hoder, som har skapt mye nytt på bare de 5 årene de har eksistert, og som jeg ser konturene av kommer til å forandre kartsystemer mye fremover. Det var veldig inspirerende å møte Eric Gundersen og teamet hans – de har som ambisjon å sette tydelige spor etter seg i GIS-historieboka.

Da Mapbox startet opp i 2010 så de ESRI som leverte avansert enterprise GIS som krever mastergrad for å bli mestret, og i andre enden av skalaen Google Maps som er svært enkelt, begrenset og nyttig. Midt mellom disse to store systemene så de at det var et rom. Og dette rommet mellom ESRI og Google har Mapbox tatt. Stikkord er enkelt, igjenkjennbart, tilgjengelig, lett å dele og skalerbart. Man kan også se på Mapbox som et selskap som har oppstått i kjølvannet av OpenStreetMap.

MapBox er en betydelig bidragsyter i FOSS4G (Åpne kildekodeprosjekter for geomatikk). Jeg har fulgt med på alt det nye som Mapbox har tilført verden de siste årene, og det er ikke lite:
  • TileMill  som er et integrert utviklingsmiljø for kartografi. Senere har Mapbox Studio med tilsvarende funksjonalitet bortsett fra at det er vektortiles som rendres. 
  • MBTiles er en mye brukt åpen spesifikasjon for å pakk sammen rastertiles-pyramider. 
  • CartoCSS er et format for tegneregler. Det baserer seg på ideer fra CSS og er dermed mer web-vennlig, og ikke minst mer menneskevennlig, til stor kontrast med SLD. (Fydda - hvem fant egentlig på SLD?). 
  • De har etter hvert knyttet Leaflet til seg - JavaScript biblioteket for å lage kartvinduer i nettlesere. 
  • For at det skal bli enklere å bidra i dugnadsprosjektet OpenStreetMap har de laget iD - et kartredigeringsverktøy skreddersydd for OSM.
  • Turf som nylig ble lansert er et JS-bibliotek som håndterer vektor-objekter i nettleserminnet. Turf snakker GeoJSON flytende og integreres lett i Leaflet.

I 2005 revolusjonerte Google Maps web-kart med slippy-maps og rastertiles. Det vi ser nå er at Mapbox gjør det samme med vektortiles. Vektortiles er ikke noe nytt, men det har tatt tid før det er kommet en spesifikasjon. Vektortiles har flere fordeler, blant annet at klienten selv kan bestemme kartografi, uavhengig av faste målestokker, bedre utskrift, og en dramatisk ytelsesforbedring. Målinger viser at det går 10-15 ganger raskere. Ytelsen er god fordi en kan eliminerer all unødvendig kartinformasjon og bruker bare de vektorer som faktisk vil ha en visuell effekt på kartet.

Potensialet i Turf sammen med vektortiles er spennende. Når en ser på eksemplene på Turf, og blog-artiklene på Mapbox virker det som Mapbox vil reskrive all GIS med JavaScript. Det betyr at avansert funksjonalitet og analyse som tidligere krevde desktop-applikasjoner, nå kan realiseres i nettleseren. Dette er noe vi har snakket om lenge, men nå tror jeg vi ser konturene av at fremtiden er her.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar