søndag 7. november 2010

WMS cascading i Geoserver 2.1 beta

Har brukt litt tid på å teste betaversjonen av GeoServer 2.1. Denne har nå ny funksjonalitet for ”WMS-cascading”, og er derfor spent på den nye versjonen.

En ”cascading-WMS” er en web-kart-server som kan lese andre WMS og vise lag fra dem. Den kombinerer altså data fra flere WMS-kilder i ett enkelt bilde. Dette forenkler funksjonalitet i klienten, da den kun behøver hente data fra en kilde. Ved å sentralisere funksjonalitet slik at en reduserer behov for funksjonalitet i klienten har mange fordeler:

Ytelse: En ”cascading-WMS” kan øker ytelsen ved at båndbredden reduseres. Mindre data ved flere lag/forespørsler/kart fra ulike servere, for eksempel på mobile terminaler. En slik cascading-WMS kan også caches.

Bildeformater: Noen WMSer støtte bare ett eller kanskje to bildeformater. Dersom en cascading-WMS støtter mange formater, gir det muligheten til å formatere bildene fra den eksterne serveren til det som var forespurt av klienten.

Koordinatsystem: Mange WMSe vil bare støtte et par koordinatsystem. Det er viktig at alle kartforespørsler returnerer data i samme koordinatsystem slik at hvert returnerte kart kan tegnes sammen på klienten. Dersom en cascading-WMS håndterer transformasjon på vegne av klientapplikasjoner, slipper klienten funksjonalitet for dette.

Datasikkerhet: WMS-kilder fra ulike forvaltere i samme hovedorganisasjon ønsker ofte å presenteres kartdata transparent sammen. Det er naturlig at casacading-WMS tilbyr dette. I tillegg kan tilgangskontroll sentraliseres. Ved en løsning som baserer seg på flere WMS-kilder med ulik tilgangskontroll, vil en cascading-WMS kunne håndtere detaljert og ulik tilgangskontroll for alle datakildene på et nivå utenfor klienten. En nyttig funksjon kan være å tilgjengeliggjøre en WMS på et begrenset intranett, ved å sette opp en casacading-WMS i DMZ som fungerer som en proxy.

SLD: Når flere WMS kilder skal settes sammen bør det kartografiske utrykket tilpasses bruken og tegneregler justeres slik at det gir et homogent uttrykk. Flere WMSer begynner nå å støtte OGCs Style Layer Descriptor (SLD) spesifikasjonen som tillater klienten til å definere kartografiske tegneregler. Også denne funksjonaliteten kan sentraliseres og løses av casacading-WMS.

Erfaring med GeoServer 2.1

Så hva er da erfaringen med den nye funksjonen for er WMS cascading i GeoServer 2.1?

Først og fremst, det er svært enkelt å sette opp. Når en går inn i GUIen for å opprette en ny ’Store’ eller source, velger en bare ’Cascades a remote Web Map Service’. Så å legge til en WMS er rett frem. Men dersom du skal sette sammen i ’layer-groups’ har jeg møtt motstand.  Jeg skal ikke legge skjul på at versjonen står frem som en ’beta’ og det programmet kaster en del exceptions uten hint om hva som er galt. I tillegg mangler dessverre denne versjonen mye av funksjonaliteten som er så super med cascading-WMS, bla SLD, Bildeformat (kun png støttes), Ren proxy-modus, og støtte for sikrede eksterne servere og servere med tilgangsbegrensninger.


Så da er det vel kanskje bedre å bruke tiden på map-server?

Kilder:
http://geoserver.org/display/GEOS/GSIP+47+-+WMS+cascading
http://geo-solutions.blogspot.com/2010/10/wms-cascading-in-latest-geoserver.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar