tirsdag 5. juni 2012

UAV for lokal oppmåling og fotogrammetri

Norgeodesi nå leverer et system basert på et selvflygende isoporfly. Landmåleren, eller fotogrammetristen definerer området en skal fange data i ved at det markeres i et kart. Så sendes flyet opp med en katapult. Så er det bare å overvåke flygningen, og etter at flyet har landet er det bare å la programvaren beregne og produsere ortofoto og terrengmodell. Systemet skal være en mellomting mellom landmåling og fotogrammetri, sikkert noe som er interessant for anleggsbransjen.

Systemet kalles Gatewing X100, og er blitt en del av Trimble porteføljen. Systemet er bygget rundt en AUV som er 100cm bred, 2 kg lett, og reklamen skryter av at det kan brukes i alle vær og i vind opp til 60 km/t. Vil tro at best bilder tas i godt vær. Produktet er høyoppløselige ortofoto og en overflatemodell. Standard flyhøyde er 150m over bakken, som gir 5cm oppløsning i bildene, og 15 cm nøyaktighet på terrengmodellen.

I utgangspunktet burde vi ventet lenge på dette. Teknologien har vært moden en stund, men nå har altså noen flinke Belgiske ingeniører satt dette sammen og tunet det. Men de har sikker støtt på masse spennende problemer. For eksempel fysisk utforming av flyet, automatisk kontroll av flyet, navigasjon, kamerateknologi med kalibrering, bildematcing, osv. Jeg håper Geodesidagene 2012 får dette med på agendaen, og at en ekspert fra utviklingsteamet kan presentere noen av de faglige utfordringene. Da kommer jeg på Geodesidagene!

Kilder:
http://www.youtube.com/watch?v=1exXigGLm64 
http://www.bygg.no/2012/06/89990.0 
http://www.gatewing.com/


1 kommentar:

  1. Du burde sjekke denne,billigere og bedre! http://www.r-pod.ch/

    SvarSlett