lørdag 30. november 2013

Har jeg trykket på knappen?

Nå har jeg fått ny Windows 8 PC, en fantastisk PC, men allikevel må jeg sutre litt. Alle knapper er blitt borte, igjen er det en mengde "fliser" eller regioner som man kan trykke på. Dette kalles "Flat User Interface (UI)". Det betyr ingen fargegradienter, skygger, eller avrundede hjørner. Og selvfølgelig utstrakt bruk av symboler som ikke er likner mye på det de forestiller.

I en flat UI verden har alle flater det samme potensial til å bli trykket på. Jeg vet ikke om jeg kan trykke på knappen. Ærlig talt vet jeg ikke om jeg har trykket på den. Er det fordi jeg ikke trykket skikkelig, eller at systemet er tregt, eller at det ikke er meningen at jeg skal trykke?

Jeg er blitt vant til å stole på en rekke subtile hint for å komme meg igjennom digitale brukergrensesnitt: knapper har litt skygger og avrundede hjørner, skjemafelt har en myk indre skygge, og navigasjonsfelt "flyter" over resten av innholdet. Hvis du fjerner alle disse ledetrådene, ender vi opp i en verden der alle elementer plutselig er plassert på samme nivå, og som lett kan føre til forvirring: en bruker kan spørre seg selv, er dette en knapp, eller rett og slett et banner?

Flat UI design er en design trend. Om man liker de teller ei, så er det bare forvente at det blir mer av det på desktop, web og mobil.


Eksempel på visuell metafor:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar